Ambassade van België in Hongarije
Home Consulaire diensten Identiteitskaart De identiteitskaart vanaf 12 jaar (eID)

De identiteitskaart vanaf 12 jaar (eID)

1. Wat is de geldigheidsduur van een eID?

De geldigheidsduur is afhankelijk van de leeftijd die u heeft op het moment van de aanvraag: 

Leeftijd bij aanvraag Geldigheidsduur eID
Tussen 12 en 18 jaar 6 jaar
Tussen 18 en 75 jaar 10 jaar
Ouder dan 75 jaar 30 jaar

De eID blijft geldig:

  • in geval van verhuis (naar een andere beroepspost, van of naar België)
  • indien ze werd verkregen bij een Belgische gemeente en de houder zijn vertrek naar het buitenland heeft gemeld aan de gemeentelijke administratie.

De eID verliest haar geldigheid:

  • als ze wordt gemeld als verloren of gestolen

  • indien de foto niet meer op de houder gelijkt
  • indien ze werd verkregen bij een Belgische gemeente na augustus 2008 en de houder zijn vertrek naar het buitenland niet heeft gemeld aan de gemeentelijke administratie.

2. Hoe een eID aanvragen?

U moet voor een elektronische identiteitskaart (e-ID) in persoon en op afspraak naar het beroepsconsulaat komen.

Hiervoor stuurt of mailt u het volgende  afspraakformulier voor uw eID naar het beroepconsulaat.

U brengt de volgende documenten mee:

  • een recente pasfoto die voldoet aan de volgende ICAO-normen
  • indien u een verzending per post wenst: 2 gefrankeerde enveloppen (zie punt 6.2).

De betaling van de consulaire vergoeding gebeurt met bankkaart aan het loket.

U kan vanaf 21 juni 2021 uw e-ID aanvragen bij (1) de Belgische gemeente waar u laatst ingeschreven was, (2) uw Belgische gemeente van geboorte als u nooit in België heeft gewoond, maar er wel bent geboren, of (3) een Belgische gemeente naar keuze als u nooit in België hebt gewoond en er ook niet geboren bent. 

De kosten van een aanvraag buiten uw geregistreerde consulaat zijn echter hoger (reken rond de 100 euro, de prijs verschilt licht van de ene tot de andere gemeente).

De kaart en pukcode worden dan uiterlijk 2 werkdagen later bij de gemeente geleverd en u kan de kaart dan onmiddellijk bij de gemeente activeren.

3. Hoeveel kost een eID?

Een eID kost 20 euro, te betalen met een kaart in forinten tegen het consulaire tarief (voor de actuele productiekosten consulteer de consulaire tarieven).

4. Afgiftetermijn

Na de betaling, bestaat er een afgiftetermijn van 3-4 weken. Nadat de nieuwe identiteitskaart aangekomen is op onze post, sturen wij een e-mail en u kunt in persoon de identiteitskaart komen ophalen. De vervallen identiteitskaart dient op de ambassade ingeleverd te worden.

5. Activatie eID

Elke Belgische burger die ingeschreven is in de consulaire bevolkingsregisters van een Belgische ambassade of consulaat  kan zijn eID activeren in de post waar hij/zij ingeschreven is, in een andere consulaire post in het buitenland of in een Belgische gemeente. De identiteitskaart en het certificaat kunnen enkel geactiveerd worden in aanwezigheid van de betrokkene. Dat betekent dat ook een eID van een minderjarige tussen 12 en 18 jaar enkel geactiveerd kan worden in aanwezigheid van die minderjarige. Voor de activatie brengt men de identiteitskaart en de PUK-code mee.

De activatie van de identiteitskaart en certificaat is nodig om zich te kunnen aanmelden op Belgische overheidswebsites op een internationale erkende en beveiligde manier (meer informatie op www.eid.belgium.be) en geeft eveneens toegang tot een hele reeks online overheidsdiensten beschikbaar op my.belgium.be.

6. Wijze van afhaling

  • Persoonlijk

Zodra de eID en de PUK brief ontvangen worden door het consulaat, zal de dienst u inlichten. U kunt dan persoonlijk naar ons loket komen (op afspraak) om uw documenten te ontvangen en uw eID en verschillende functies (de certificaten) te activeren die op de elektronische chip aanwezig zijn.

Indien de eID niet binnen drie maanden wordt opgehaald, wordt ze vernietigd.

  • Per post (aangetekende brief met ontvangstbevestiging)

Als u uw eID niet wilt activeren op het moment en indien u uw nieuwe identiteitskaart per post thuisbezorgd wenst te krijgen, gelieve aan ons 2 voorgefrankeerde enveloppen (voorzien van de nodige postzegels) te overhandigen bij het indienen van uw aanvraag. Er zijn twee voorgefrankeerde enveloppen nodig, omdat de PUK-code, behorend tot uw nieuwe e-ID, in een aparte omslag moet verstuurd worden. Betreffende de waarde van de postzegels dient u bij uw lokale postkantoor informatie te vragen.

Wij willen u er graag op attent maken dat het risico voor een postverzending door de aanvrager gedragen wordt.

Indien u vervolgens uw eID wenst te gebruiken om u online te identifiëren, kunt u zich persoonlijk, met uw codes en uw identiteitskaart, wenden tot om het even welke Belgische gemeente (vraag hen uitdrukkelijk de certificaten te activeren en te vervangen), of om het even welke Belgische consulaire beroepspost, inclusief ons Consulaat-Generaal in Boedapest (op afspraak).

Het niet activeren van uw kaart verandert niets aan de geldigheid en belet u niet om te reizen. De activatie dient vooral voor bepaalde administratieve diensten in België (post, bank, gezondheidszorg, websites van de Belgische administraties, …). Indien uw eID niet geactiveerd is, kunt u bijvoorbeeld moeilijkheden ondervinden om bepaalde banktransacties uit te voeren, om geneeskundige zorgen te krijgen in Belgische hospitaals of om medicijnen in apotheken in België te kopen.

7. Aanvraag voor nieuwe codes PIN/PUK

Indien u uw codes heeft verloren, kan u deze opnieuw aanvragen op de website van de FOD Binnenlandse Zaken.

De nieuwe codes zullen naar ons consulaat-generaal in Boedapest worden gestuurd.

Wij zullen u op de hoogte brengen zodra wij uw nieuwe codes hebben ontvangen.

U kunt dan een afspraak maken om ze persoonlijk aan het loket af te halen en uw eID en elektronische certificaten te activeren.